Saraiva+Associados

Scroll top
Information

Introduction

The refurbishment of the building in Restauradores Square, built at the end of the 19th century, sought to respect the structural features of this period. The building has 22 independent apartments and is mixed use, combining housing on the upper levels (1st to 6th floor) and services on the lower ground floor and in the basement. Prior to the refurbishment, the apartments, although licensed for residential use, were mainly used for office space and services, similar to what is still the case nowadays for the majority of the older buildings in the downtown of the city, where this one is located.

In terms of stability, the front of the building did not, however, reveal any pathologies requiring improvement. All the plaster was restored and a Venetian style stucco was applied, lending the building a grand appearance. The number of floors, and respective gross construction area, was maintained, consolidating the fabric of the surrounding historic area. The main access to the building is through an atrium which opens onto the central stairs and where the access to the lift is located. The windows were completely renovated and fitted with aluminium frames and double glazing.

Details

  • Location Lisbon, Portugal
  • Sector Refurbishment
  • Year 2017
  • Area 2.310 sqm
  • Client EMGI
  • Stage Built

«Special attention was given to the issue of acoustic insulation in order to provide the apartments with quality standards compliant with the requirements of residential use. Finally, the covering was restored and repaired using original cladding materials. Built with the typical wooden structure of the Pombaline technique, the anti-seismic construction inherited from the period after the 1755 earthquake, the building was carefully studied and rehabilitated, taking into consideration its original structural conditioning and the final quality intended for it.»

Vera Coimbra

Project Leader

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this website you agree to our use of cookies. For more information see our privacy policy.

×