Toggle Color Open
Close

Project Search

Projects All projects

Algarve Central Hospital

The Algarve Central Hospital’s architectural design was executed in response to a Public Tender for the execution of a Hospital Building Management Contract as part of a Public-Private Partnership Concession. The plots of land earmarked for construction of the Algarve Central Hospital are located within Parque das Cidades, near the Algarve Stadium. After assessment of the road network characteristics around the construction area for the Algarve Central Hospital, and assessment of the access needs, with a view to responding to the main traffic flows generated by this new undertaking, we envisioned three entrances, based on the architectural solution proposed and on the functional programme.

  • Location: Algarve, Portugal
  • Sector: Healthcare
  • Year: 2012
  • Area: 550 beds
  • Client: NPS+ Consortium
  • Stage: Primary Study

As determined in the functional programme, linking these entrances to the hospital’s perimeter’s internal road network ensured separation of the various traffic flows, according to their nature, also allowing for an entire circulation system inside the hospital’s perimeter, based on one-way roads and roads with two lanes for the main traffic flows; thus, conditions of circulation compatible with the highest levels of safety and comfort were achieved.

The “hospital city” was to have a system that allowed for the clear differentiation of the many movements/trips to the many service areas from the exterior and, at the same time, was to ensure an appropriate relationship of proximity between the services that need such proximity. As in any city there was a distinction between residential areas, service areas, green areas; the “hospital city” was to be appropriately placed in the territory, as the Hospitalisation Wards require calmer environments with views. The “hotel” area in the city is made up of 4 parallel towers where the hospitalisation zones are located. The design took into consideration a vast number of criteria, of which we highlight: functionality and comfort for the users of the facilities; safety, favouring safe evacuation from the building by its occupants in emergency situations; ergonomics, boosting the environmental quality of the work spaces; flexibility of use and a capacity to embrace changes that entail the addition of new teams, technologies or new management models (cultural changes); maintenance and conservation of the building’s facilities.

Projects

Algarve Central Hospital

The Algarve Central Hospital’s architectural design was executed in response to a Public Tender for the execution of a Hospital Building Management Contract as part of a Public-Private Partnership Concession. The plots of land earmarked for construction of the Algarve Central Hospital are located within Parque das Cidades, near the Algarve Stadium. After assessment of the road network characteristics around the construction area for the Algarve Central Hospital, and assessment of the access needs, with a view to responding to the main traffic flows generated by this new undertaking, we envisioned three entrances, based on the architectural solution proposed and on the functional programme.

  • Location: Algarve, Portugal
  • Sector: Healthcare
  • Year: 2012
  • Area: 550 beds
  • Client: NPS+ Consortium
  • Stage: Primary Study

As determined in the functional programme, linking these entrances to the hospital’s perimeter’s internal road network ensured separation of the various traffic flows, according to their nature, also allowing for an entire circulation system inside the hospital’s perimeter, based on one-way roads and roads with two lanes for the main traffic flows; thus, conditions of circulation compatible with the highest levels of safety and comfort were achieved.

The “hospital city” was to have a system that allowed for the clear differentiation of the many movements/trips to the many service areas from the exterior and, at the same time, was to ensure an appropriate relationship of proximity between the services that need such proximity. As in any city there was a distinction between residential areas, service areas, green areas; the “hospital city” was to be appropriately placed in the territory, as the Hospitalisation Wards require calmer environments with views. The “hotel” area in the city is made up of 4 parallel towers where the hospitalisation zones are located. The design took into consideration a vast number of criteria, of which we highlight: functionality and comfort for the users of the facilities; safety, favouring safe evacuation from the building by its occupants in emergency situations; ergonomics, boosting the environmental quality of the work spaces; flexibility of use and a capacity to embrace changes that entail the addition of new teams, technologies or new management models (cultural changes); maintenance and conservation of the building’s facilities.

If you continue to use this site, you consent to our use of cookies.

Ok